Dr. Nagy László Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Kőszeg

Az Intézmény története

Intézményünk az egykori 1856-ban alapított Hunyadi Mátyás m.királyi alreál és reáliskola helyén -amely "Iskola a határon" vált közismertté -1957-ben kezdte meg a gyógyító oktatás-nevelést.
A 24 hektáron elhelyezkedő intézmény helyén 1856-1945-ig folyt a katonai képzés, kezdetben csak német származású, majd az I. világháborút követően magyar nemzetiségű fiatalok számára is. Sok ezer elkötelezett fiatal képzésére került sor, akik később az ország egész területén képezték magukat tovább illetve szolgálták hazájukat. A II. világháború közeledtével a katonai iskola külföldre települt, majd Németországban felszámolódott.
1945-1956 között szovjet csapatok birtokolták a területet, az ősparkot és az épületeket. Kivonulásukkor szinte a földig lerombolt falakat, használhatatlan hálószobákat, iskolai termeket hagytak maguk mögött. Még a várossal összekötő kis hidat is megsemmisítették.

Hosszú tárgyalások után - helyi kezdeményezést is belátva - a Minisztérium 1957-től engedélyezte egy komplex gyógypedagógiai intézmény létrehozását 5-18 éves korig, széles határok között. Az intézmény kialakításában, felépítésében kiemelkedő érdemeket szerzett Dr. Nagy László alapító igazgató és elkötelezett testülete. A fáradságot nem ismerő, gyógypedagógusi tevékenységük eredményeképpen jöhetett létre Magyarország legnagyobb "multifaktorális" gyógypedagógiai intézménye.
Kezdetben csak értelmileg sérült, államilag nevelt gyermekek kerültek Kőszegre. Az 1960-as évek végén kezdődött meg a Beszédjavító Iskola folyamatos kiépítése. Hosszú fejlődés eredményeképpen teljesült ki mai arculatának megfelelően ez az iskolatípus is. Időközben az 1965-ben miniszteri határozattal megszüntetett ún. "Foglalkoztató tagozat" helyére 1991-ben elkezdte működését a Speciális Szakiskola, ahol sajátos nevelési fiatalok szakmunkásképzése folyik.

Az intézmény története során kiemelkedő országos, nemzetközi konferenciáknak adott helyet, sok-sok kulturális, tanulmányi és sportverseny házigazdái voltunk.
Jelentős eseményként vonult be az intézmény életébe az 1997-98-as évek felújító, rekonstrukciós programja. Ekkor felújításra került a százéves épületegyüttes, új kollégium, tanvarroda, építőipari műhelyek létesültek. 2000. szeptemberében került átadásra egy új, fedett 25 m-es uszoda. 2002-ben két új, villanyvilágítással ellátott teniszpálya felépítése fejeződött be.
A sok hazai, nemzetközi kapcsolatunk, a sikeres pályázati tevékenységünk jól példázza szándékainkat: a szűkebb hazai és tágabb nemzetközi kapcsolatokat is felhasználva tegyünk meg minden tőlünk telhetőt fiataljaink társadalmi beillesztéséért.